Telefon : +90 532 356 01 25    E-Posta: [email protected]

Kombi Ateşleme Yapmıyor

“Kombi Ateşleme Yapmıyor” şikayeti, kombiniz merkezi ısıtmayı veya kullanacağız sıcak suyu ateşlemediğinde ortaya çıkmaktadır. Bu konuda yapılabilecek basit kontroller söz konusudur.

 

Kombi Ateşleme Yapmıyorsa Yapılacak Basit Kontroller

 

Bir kombi kazanının ateşlenmemesinin birçok olası nedeni vardır. Neyse ki, kombi kazanının kısa sürede tekrar ateşlemesini sağlayabilecek birkaç basit ayar yapabilirsiniz. Kombi Ateşleme Yapmıyorsa termostat ayarını inceleyin. Oda, termostatın ayarlı olduğundan daha yüksek bir sıcaklıktaysa, merkezi ısıtma devreye girmeyecektir. Termostat üzerindeki sıcaklığı iki kez kontrol edin ve artırın - çoğu ev, en iyi termostat sıcaklığının 18-21 °C arasında olduğunu düşünür. Kombi Ateşleme Yapmıyorsa Zamanlayıcınızı gözden geçirin. Bir elektrik kesintisinden sonra kombi kazanı üzerindeki zamanlayıcı sıfırlanmış olabilir, bu da kombi kazanının çalışmayacağı anlamına gelir. Kombinizin otomatik olarak ateşlemesini istediğiniz zamanları nasıl ayarlayacağınızı öğrenmek için kombinizle birlikte gelen kullanım kılavuzuna bir göz atın.

 

Kombi Ateşleme Yapmıyorsa Sigortanızı Kontrol Etmelisiniz 

 

Kombiye herhangi bir şekilde elektrik gelmiyorsa, ancak diğer elektrikli ve gazlı cihazlar çalışıyor ise, sigorta atmış olabileceğinden sigorta kutusunu kontrol edin. Kombi Ateşleme Yapmıyorsa Gaz kaynağı kesilmiş olabilir. Gaz kaynağının kesildiğinden endişe ettiğiniz noktada çalışıp çalışmadıklarını görmek için evinizin etrafındaki ocak gibi diğer gazlı aletleri kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde, evinize gaz tedarikinde bir sorun olabilir. Bu noktada, İGDAŞ veya diğer gaz tedarikçileriyle iletişime geçin. Kombi Ateşleme Yapmıyorsa, kombi kazanınızı tekrar ateşlemesi için yeniden başlatılması gerekir. Kombi kazan kılavuzunda “Kombinizi Nasıl Sıfırlarsınız” konusunda size yol gösterecek bir kılavuz bulabilirsiniz, ancak aynı zamanda üretici talimat kılavuzunu da incelemelisiniz. Bu kontroller süreçlerini tamamladıysanız ve kombi kazanınızın ateşlemesi konusunda hala sorun yaşıyorsanız, muhtemelen çözülmesi gereken başka bir sorun bulunmaktadır.

 

Isıtma Sistemiyle İlgili Diğer Sorunlar 

Kombi Ateşleme Yapmıyor!

 

Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra, kombi kazanınız hala ateşleme yapmıyorsa, ısıtma sistemindeki olası arızaları değerlendirme zamanı gelmiş demektir. Kombi Ateşleme Yapmıyorsa, Kazan basıncı konusunda bir sorun olabilir. Kazan basıncı, merkezi ısıtma sistemi etrafında dolaşan sıcak su basıncının bir ifadesidir. İdeal olarak, evinizdeki kazanın 1-2 bar, tercihen 1.5 bar arasında bir kazan basıncına sahip olması gerekir - kazan basıncını basınç göstergesinden kontrol edebilirsiniz. Kazan basıncının çok düşük olması (1 barın altında) durumunda, Kombi Ateşleme Yapmayacaktır, yüksek kazan basıncı (2 barın üzerinde) ise kazanı gereksiz yere zorlayabilir ve bozulmasına neden olabilir. Bir kazan zamanla kademeli olarak basınç kaybedebilir, ancak bu düşüş ani olursa bu genellikle sistemde bir sızıntı olduğuna veya daha farklı bir soruna dair bir işarettir. Kombi Ateşleme Yapmıyorsa ve bir kaçak tespit ederseniz, ısıtma mühendisliği konusunda uzman olan bir kimse ya da kuruluştan destek almalısınız. 

 

Kombi Ateşleme Yapmıyorsa, Radyatörlerin Havasını Almak Gerekebilir

 

Merkezi ısıtmayı açtığınızda, sıcak su borular etrafında dolaşır ve radyatörleri doldurarak odayı ısıtır. Radyatörün sadece alt kısmının ısındığını veya radyatörün tamamen ısınmadığını fark ettiyseniz, radyatörlerde hava hapsolur ve bu da sıcak suyun tüm radyatörü doldurmasını engeller. Radyatörlerin havasını almak, sıkışan havayı serbest bırakır ve sıcak suyun onları düzgün bir şekilde ısıtmasına izin verir. Radyatörlerin havasını kendiniz alabilirsiniz. Ancak bu iş için ısıtma sistemleri konusunda uzman bir kimse ya da kuruluşla irtibata geçmeniz daha sağlıklıdır.

 

Kombi Ateşleme Yapmıyor, Yoğuşma Borusu Donmuş Olabilir

 

Yoğuşma borusu, yoğuşmalı kazanların önemli bir parçasıdır ve bu boru, asidik atık suyu kazandan uzağa ve mülkünüzün dışındaki bir drenaja yönlendirir. Dışarıda olması, yoğuşma borularını donma sıcaklıkları sırasında donmaya duyarlı hale getirerek, suyun kazandan çıkmasını engelleyen bir tıkanmaya neden olur. Böyle bir durumda kazan, yoğuşma borusu çözülene kadar donmuş olur. Dolayısıyla, yoğuşma borunuzun donmuş olma ihtimali bulunmaktadır. Donmuş bir yoğuşma borusunu tespit etmenize yardımcı olmak için, kazanınız bir hata kodu yansıtmalıdır.

 

Kombi Ateşleme Yapmıyorsa, Gaz Basıncınızı Kontrol Ettirmelisiniz

 

Kazana yetersiz bir gaz iletilmesi durumunda, kazan kilitlenecek ve bir hata kodu gösterecektir. Gaz basıncını test etmek ve neden yetersiz tedarik olduğunu öğrenmek için ısıtma mühendisliği konusunda uzman bir kişi ya da kuruma başvurmalısınız. Kombi ateşleme yapmıyorsa, gaz sayacınız donmuş ya da gaz vananız arızalanmış olabilir. Gaz vanası, ne kadar ısıya ihtiyaç duyulduğuna bağlı olarak daha fazla veya daha az gaz vermek için kazana akan gaz seviyesini kontrol eder. Bazen, gaz vanasının sadece ayarlanması gerekebilir, ancak gaz vanası aynı zamanda hasar görebilir. Bu konuda bir uzmana danışmanız sizin için doğrusu olacaktır. 

 

Kombi ateşleme yapmıyorsa, brülörde tıkanma söz konusu olabilir. Brülördeki bir tıkanma, kazanın evinize ısıtma ve sıcak su sağlamak için ateşlememesine neden olabilir. Uzmanlar, gerekirse brülörü temizleyebilecek veya değiştirebilecek donanıma sahiptirler.

 

Kazanda Pilot Işığı Yanmıyorsa…

 

Pilot ışığı yanmayan kazan, merkezi ısıtma veya kullanılacak sıcak suyu sağlayamaz. Pilot ışık, merkezi ısıtma ve su kullanımı için hayatidir. Bu gösterge eğer turuncu veya sarı renkte yanıyorsa, karbon monoksit sızıntısı olabilir.

 

Daha yaygın hataların bazılarından bahsetmiş olsak da, kombi ünitenin ateşlenmesini önleyebilecek daha birçok kazan sorunu vardır. Kombi ateşleme yapmıyorsa, bunu teşhis etmek ve onarmak için ısıtma mühendisliği konusunda uzman kişilere başvurmanızı tavsşye ediyoruz.